Ezért gyakoribb a depresszió a nőknél

Forrás: Thinkstock -
betegség karácsony depresszió nők hormonok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A depresszió a felnőtt lakosság 7-7,5 százalékát érinti, előfordulása az átlagnál két és félszer gyakoribb a fogamzóképes korú nőknél - mondta el  Rihmer Zoltán pszichiáter az M1 aktuális csatornán vasárnap. Hozzátette, a depresszió tavasszal gyakoribb, de bizonyos embereket télen érint. 

A szakember elmondta,

karácsonykor az egyedüllét nem tesz jót a hangulatnak, de önmagában nem provokál orvosi értelemben vett depressziót.

A depresszió jóval több, mint a mindennapi életben gyakran tapasztalható szomorúság, rossz közérzet, elkeseredettség - tette hozzá. Az esetek mintegy 50 százalékában spontán alakul ki a betegség, a másik 50 százalékában külső élettörténeti esemény provokálja ki .

A nőknél gyakoribb a depresszió Forrás: Thinkstock


A depresszió a fogamzóképes korú nőknél 2-2,5-ször gyakoribb, ennek egyik oka hormonális-biológiai, a másik ok a nőket érő sokkal nagyobb pszichoszociális terhelés - hangsúlyozta.


A depressziós betegek jelentős része 3-4 hónap alatt magától is javul és meggyógyul, azonban 20-25 százalékuknál krónikussá válik, terápia nélkül nem gyógyul meg. A végleges gyógyuláshoz nagyon fontos a gyógyszeres és pszichoterápia pontos követése, mondta hozzátéve, sokszor gondot okoz, hogy a betegek jelentős része - ha jobban lesz - abbahagyja a gyógyszerek szedését. Ezért fontos, szerinte a betegsegítő programok kidolgozása, amelyek a gyógyult betegeket is benntartják a terápiában, hiszen az igazi gyógyulás hosszú távon érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.